воскресенье, 24 января 2016 г.

                                  Мир і щастя Вашій хаті!

Різдво – одне з  нашій країні. Це свято має глибоке коріння в історії українського народу та сягає сивої давнини. В традиціях святкування Різдва тісно сплетені біблійні євангельські сюжети, стародавні язичницькі уявлення про будову Всесвіту,  чарівні народні казки, численні прикмети та повір'я. Мудра народна педагогіка здавна використовувала все це багатство для того, щоб виховати у дітях любов та пошану до Бога, рідної природи та свого народу.
У нашій бібліотеці Різдву було присвячена весела та добра подія – колядування «Мир і щастя Вашій хаті!», до якого долучилися друзі бібліотеки, і серед них Олександр Салабута – людина, яка чудово обізнана з українськими народними традиціями.

У святковій ході саме він головував і в його руках була традиційна різдвяна зірка. А сріблястий місяць доручили наймолодшому колядникові Михасику Лебединському. Були серед колядників традиційні персонажі – циганки та коза. Протягом всього дійства лунали такі прекрасні українські колядки, як «Добрий вечір тобі, пане господарю», «Нова радість стала» та «Небо і земля нині торжествують». А нашим диригентом була Ольга Лебединська.
Відправною точкою для святкової ходи стала сама бібліотека. Колядники пройшли її відділами, вітаючи усіх присутніх зі святом, а далі попрямували до нових друзів, які прибули до нас з Донецької та Луганської областей і живуть зараз у модульному транзитному містечку.
Працівники бібліотеки вже добре знайомі з новими жителями Дніпропетровська, і коли група наших колядників приїхала до них,  зустріч була теплою та радісною.
Жителі модульного містечка щиро запрошували колядувати, із задоволенням брали участь у виконанні традиційних співів, пригощалися кутею.  Від бібліотеки вони отримали  пам'ятки, з яких дізналися про народні традиції святкування Різдва. Найбільшу радість отримали діти, адже вони колядували разом з дорослими, виготовляли з паперу ангелів та розфарбовували їх, а потім ще й отримували солодощі у нагороду!
Та найважливішим стало те, що завдяки цьому прекрасному святу всі ми відчули себе рідними та близькими людьми, що належать до єдиного українського народу, який, у свою чергу, є органічною часткою християнського світу. І це дуже радує!

Автор: Олена Дудченко









  

Комментариев нет: