понедельник, 4 октября 2010 г.

"З книгою в серці" у Львові

Днями у рамках програми «З КНИГОЮ В СЕРЦІ» Благодійний фонд Влади Прокаєвої «Обдаровані діти – майбутнє України» оновив та поповнив бібліотечні фонди Львівської обласної бібліотеки для юнацтва.


Львів став четвертим містом, де відбулася передача книг бібліотекам для юнацтва після Києва, Херсону та Житомиру.
Як і інші регіональні бібліотеки, львівська отримала набір нових книг, що складав 500 примірників. Вибір книжок проходив не випадково. На замовлення Фонду Державною бібліотекою України для юнацтва було проведене опитування серед української молоді з метою визначення їх літературних вподобань та потреб. На основі цього дослідження було ретельно підібрано комплект з 500 книжок, серед яких – актуальна енциклопедична, довідкова, навчальна та фахова література, а також – твори сучасних українських письменників та поетів. Під час проекту поетапно проходить поповнення фондів 24-х державних обласних бібліотек України для юнацтва. Всього планується передача понад 12 000 примірників на суму 1 000 000 гривень.

«Чому у нас виникла ідея поповнення книжних фондів саме бібліотек для юнацтва? – Зазначила Влада Прокаєва. – Нині молодь робить усвідомлений вибір літератури, її цікавить сучасна, цікава та якісна книга. Наше завдання надати доступ до такої літератури на рівні кожного обласного центру. Книга - це цеглинка у фундаменті майбутнього нації. Від того що зараз читають наші діти, залежить якими вони виростуть, якими громадянами вони стануть. А від цього залежить майбутнє країни. Часто буває, що бібліотеки поповнююся по залишковому принципу – видавництва віддають бібліотекам ті видання, що не мали успіху на ринку. Це гірше, коли ті незначні кошти, котрі виділяє держава, використовуються не на першочергові видання. Наприклад, закупається серія коштовних фотоальбомів, котрими майже не користуються школяри та студенти, а через невідповідні умови зберігання, що часто зустрічається у сільських школа, вони за рік-два просто псуються».

Офіційна статистика Книжкової палати України свідчить, що тільки 20% сучасних українців регулярно читають, а 46% - взагалі не читають і не купують книжок. На сьогоднішній день на одного українця припадає лише одна видана в Україні книга – в той час, як в сусідніх Росії та Польщі цей показник вищий в 4 рази, а в країнах ЄС – майже у 8. Саме тому, Благодійний фонд Влади Прокаєвої з квітня 2010 року займається питаннями популяризації книги та читання, впроваджуючи у життя свою програму «З книгою в серці». З метою привернення уваги громадськості до проблем зниження читацької активності, оцінивши великі потреби українського суспільства у підвищені рівня читацької компетентності та запобігання втраті вітчизняної видавничої галузі, як сектора національної економіки, у рамках Західноукраїнського бібліотечного форуму БФ Влади Прокаєвої ініціював створення Громадської ради з питань розвитку бібліотечної справи при Кабінеті міністрів України, задля чого більшість з присутніх на форумі фахівців підписали резолюцію та звернення до Прем’єр-міністра України М.Я. Азарова.

Окрім того, голова Благодійного фонду «Обдаровані діти – майбутнє України» Влада Прокаєва взяла участь у круглому столі «Як об’єднати зусилля та ресурси задля підтримки дитячого читання», ініційованого та організованого ГО «Форум видавців у Львові», фондом «Україна 3000», БФ «Приятелі дітей» та БФ «Обдаровані діти – майбутнє України». Влада Прокаєва виступила з доповіддю та підкреслила, що нові комп'ютерні технології й електронні книги не зможуть цілком замінити книгу.
«Книга й потреба в читанні завжди були й, думаю, не зникнуть із нашого життя, - наголосила Влада, - проблема в іншому. На жаль, для багатьох книга стає предметом розкоші. Держава майже не дотує книговидавців. Ця галузь живе за законами ринкової економіки. І, природно, цінова політика видавництв і реалізаторів підпорядкована цим законам. Тому далеко не кожний українець може сьогодні дозволити собі купити книгу без втрат для сімейного бюджету. А бібліотечні фонди не здатні задовольнити сучасних запитів читача в повному обсязі, адже їх оновлюють не регулярно і вибірково. Бюджетні кошти на ці потреби не виділяють. Сьогодні ситуацію можуть якщо не врятувати, то хоча б виправити меценати й добродійники».

Учасники круглого столу уклали Меморандум про співробітництво задля популяризації української книги та читання серед дітей та юнацтва. Цей документ передбачає низку спільних ініціатив з метою розкриття потенціалу дитячої книги, як інструмента підвищення культурного та інтелектуального рівня нації, залучення юного покоління до світу читання та забезпечення дітей та молоді новітніми якісними українськими виданнями.

Влада Прокаєва також стала членом журі Всеукраїнського конкурсу «Найкраща книга форуму видавців – 2010 року». Вона уважно переглянула усі відання, що були представлені на конкурс та визначила переможців.


Контакти:


Тетяна Щербина: моб. (067) 46-31-225;
тел/факс: (044) 521-60-35
E-mail: annaprvlada@gmail.com
Ольга Косинська: моб. (067)40-90-291;
тел/факс: (044) 521-60-35
E-mail: office@lytovchenkofoundation.org

Комментариев нет: