четверг, 10 июня 2010 г.

Криза читання молоді - вихід є!

1 червня 2010 року в рамках реалізації Всеукраїнського благодійного проекту «З книгою в серці» та з нагоди святкування «Міжнародного дня захисту дітей» Влада Прокаєва – президент Благодійного фонду «Обдаровані діти – майбутнє України», радник Міністра у справах сім’ї, молоді та спорту та Георгій Саприкін – директор ДЗ «Державна бібліотека України для юнацтва» відвідали Херсон.
Альбом: Криза читання молоді - вихід є!


За підтримки Херсонської міської ради та Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б. Лавреньова був проведений брифінг, де кожен присутній міг висловити свої думки на тему: «Криза читання молоді – вихід є!».
Альбом: Криза читання молоді - вихід є!


Сьогодні у світі спостерігається глобальне падіння інтересу до читання, особливо серед молоді, пов’язане з бурхливим розвитком комп’ютерних технологій, зростанням впливу Інтернет-культури. Подібна ситуація складається і в нашій країні, що викликає занепокоєння в українському суспільстві.

Благодійний фонд Влади Прокаєвої (Литовченко) «Обдаровані діти – майбутнє України» за підтримки ДЗ "Державна бібліотека України для юнацтва" започаткував Всеукраїнський благодійний проект «З книгою в серці», спрямований на підтримку вітчизняних бібліотек для юнацтва, популяризацію української книги, залучення молоді до систематичного читання. Загалом у рамках проекту планується передати 23 обласним бібліотекам для юнацтва близько 12000 книжок.



Херсонська обласна бібліотека для юнацтва ім. Б.Лавреньова однією з перших отримала комплект із 500 книжок, серед яких переважають твори українських письменників, сучасні енциклопедичні, навчальні та довідкові видання.

Прес-брифінг, присвячений цій події, став приводом для обговорення важливих соціокультурних проблем сьогодення: криза читання молоді і пошук виходів з неї, стан державного фінансування бібліотек, недоліки українського книговидавництва. Свої думки з цього приводу висловив Херсонський міський голова Володимир Сальдо, президент Благодійного фонду «Обдаровані діти – майбутнє України» Влада Прокаєва (Литовченко), директор ДЗ "Державна бібліотека України для юнацтва" Георгій Саприкін, голова обласної організації НСПУ Василь Загороднюк, представники обласної державної адміністрації, громадських організацій, місцевих видавництв.

Наталя Федотова, начальник управління культури і туризму облдержадміністрації, зауважила, що проблема залучення молоді до читання може бути вирішеною тільки тоді, коли кожна людина на своєму місці – державний посадовець, вчитель, бібліотекар, видавець, батько та матір пам’ятатимуть, що книга залишається основою духовного та інтелектуального розвитку молодої людини.

Зоя Бережна, помічник Херсонського міського голови, депутат міської ради, президент жіночого клубу «Ініціатива», гаряче підтримала проект «З книгою в серці». На її думку, книжка дитина повинна навчитись отримувати задоволення від читання і мати власну улюблену книжку вже з раннього віку. І особливої уваги потребують вихованці дитячих будинків та інтернатів, для яких нові цікаві книжки – дорогий і бажаний подарунок. Саме з цією метою жіночий клуб «Ініціатива» проводить низку акцій і заходів в нашому місті.
Голова громадської ради при Херсонській обласній державній адміністрації Лариса Польська висловила впевненість, що завдяки професійності та ентузіазму працівників бібліотеки жодна з подарованих книжок не ляже мертвим капіталом н полицях, а знайде свого вдячного читача.

Директор одного з найвідоміших в Херсоні видавництв «Наддніпряночка» Ольга Алеферко поділилась здобутками та проблемами, з якими стикаються регіональні книговидавці. Вона також подарувала Благодійному фонду Влади Прокаєвої кілька нових книжок про Херсонщину.
На завершення прес-брифінгу директор Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б. Лавреньова Галина Тютюн від імені колективу і читачів книгозбірні щиро подякувала Благодійному фонду Влади Прокаєвої за цінний дар. За 30 років існування бібліотеки це перший приклад такого вагомого і щедрого дарунку. Окрему вдячність вона висловила ДЗ "Державна бібліотека України для юнацтва" за ретельний і професійний добір літератури.
Підсумовуючи всі виступи, можна сказати: щоб у молоді не згасав інтерес до читання, щоб не забувала вона дорогу до бібліотеки, необхідно об’єднати зусилля держави, благодійних і громадських організацій, всіх свідомих і небайдужих громадян. Проект, започаткований Владою Прокаєвою, заслуговує на високу оцінку і широку підтримку суспільства.
Альбом: Криза читання молоді - вихід є!


Світлана Коваль, провідний редактор
Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б. Лавреньова

Комментариев нет: