пятница, 2 апреля 2010 г.

Всеукраїнський благодійний проект "З книгою в серці"

8 квітня 2010 року, о 12:00
відбудеться прес-конференція, присвячена старту
Всеукраїнського благодійного проекту "З книгою в серці"
за сприяння Благодійного фонду Влади Прокаєвої (Литовченко)
"Обдаровані діти - майбутнє України"


Проект проходить за сприяння: Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту, Міністерства культури і туризму України, Міністерства освіти і науки України, Національної спілки письменників України.

ДЗ"Державна бібліотека України для юнацтва" на запит БФ "Обдаровані діти - майбутнє України" було проведено аналітичне дослідження читацьких запитів юної аудиторії, на підставі якого було сформовано узагальнений для всіх юнацьких бібліотек країни перелік книг, до якого увійшло 500 примірників.

Під час прес-конференції відбудеться передача ДЗ "Державна бібліотека України для юнацтва" першого комплекту необхідної літератури (перші 500 примірників), а у подальшому, такі ж друковані набори буде передано 23-м обласним бібліотекам.

Благодійний фонд Влади Прокаєвої (Литовченко) запрошує до дискусії щодо доступності української книжки для дітей та юнацтва, її місця у потребах сучасної молоді, ролі бібліотек у освітньому та культурному процесі тощо. У обговорені візьмуть участь Георгій Саприкін - директор ДЗ "Державна бібліотека України для юнацтва", кандидат педагогічних наук, доцент; представники Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту, Міністерства культури і туризму України, Міністерства освіти і науки України, Національної спілки письменників України; відомі українські письменники, діячі культури та мистецтв, політики, актори.

Нині друкована книга втрачає свої позиції у рейтинзі необхідних для навчання та відпочинку речей, поступаючись Інтернету, комп'ютерним іграм, журналам із коміксами… За даними соціологічних досліджень, лише 20% українців є активними читачами, для яких книга не тільки джерело нової інформації, знань, а й невід'ємний атрибут відпочинку. До того ж, в Україні на душу населення припадає 1,2 книги вітчизняного виробництва. При цьому 46% українців взагалі не купують і не читають книги. Експерти стверджують: справа не стільки у тому, що населення втратило інтерес до читання, а у елементарній відсутності доступу до останнього. Ми поступово втрачаємо статус нації, яка читає. Більшість родин не в змозі регулярно купувати книги. Тому для багатьох лише бібліотеки залишаються осередком книжкової культури, місцем де можна отримати необхідну літературу для навчання, і для душі. На жаль, бібліотечні фонди оновлюються вкрай скромно. Бібліотеки не мають змоги самотужки купувати книги.

Мета проекту "З книгою в серці": сприяння популяризації української книги, покращенню матеріально-технічного становища вітчизняних бібліотек для юнацтва, залученню молоді до систематичного читання, а як наслідок -- підвищення інтелектуального розвитку і культурного рівня майбутніх поколінь українців.


Схема реалізації: оновлення та поповнення фондів 23-х обласних бібліотек України для юнацтва (понад 44 бібліотечні філії) необхідною літературою. У рамках проекту планується передача близько 12 000 примірників: насамперед, йдеться про сучасні енциклопедичні та довідкові видання, навчальну та художню література українських авторів.

Контакти для акредитації та додаткової інформації:
Моб. (067) 409-02-91; тел/факс: (044) 521-60-35; Косинська Ольга

E-mail: office@lytovchenkofoundation.org

1 комментарий:

Etain комментирует...

http://youth-libraries.blogspot.com/2010/04/blog-post_12.html як це було