пятница, 8 апреля 2011 г.

Як в Івано-Франківську "Де юре" в “Галопом по Європам” гралися.


Із здобуттям Україною незалежності виникла тяжка економічна, політична та соціальна ситуація, що змусила велику частину населення виїжджати за кордон у пошуках кращої долі. І тут українські жінки й чоловіки, дівчата й хлопці, навіть неповнолітні діти, зіткнулися з однією з найгостріших проблем ХХІ ст. – работоргівлею.

“Живим товаром” стають різні люди незалежно від віку, походження та соціального статусу. Найчастіше, потерпілих продають з метою примусової праці, сексуальної експлуатації, жебракування та хатньої роботи.

Це негативне явище загрожує майбутньому України, калічить життя людей і їхніх родин. Работоргівля для України – національна трагедія.

П’ятого квітня в читальній залі Івано-Франківської обласної бібліотеки для юнацтва проходило чергове засідання клубу юних знавців права “Де юре”. На ньому клубівці, учні 10-П класу обласного ліцею-інтернату для обдарованих дітей, мали змогу ознайомитись та прийняти участь у грі “Галопом по Європам”, яка розроблена Українським фондом “Благополуччя дітей”, в рамках проекту “Запобігання торгівлі людьми шляхом розвитку соціальної роботи та мобілізації громад”. В ході гри учні не просто прагнули здобути перемогу, набрати якомога більше бонусів, а й стикались з проблемою вибору різних шляхів отримання прибутку та його ефективним використанням, з ризикованими ситуаціями, вмінням планувати подорожі.

Важливою частиною гри було й навчання: питання й ситуації, що виникали перед учасниками, вимагали від них правових знань, що до особливостей перебування за кордоном, знання своїх прав в інших країнах, можливостей звернутись по допомогу в офіційні інстанції, якщо ви потрапили в небезпеку.

Треба сказати, що ця гра захопила всіх учнів, через певний час вони вже вільно слідкували за ходом гри і жваво дискутували щодо проблемних питань, доповнювали відповіді товаришів.

Гра тривала близько двох годин.
Члени клубу висловили бажання прийняти участь ще в одній такій грі. Переможцям були вручені книжкові призи.

Світлана Шаган, директор Івано-Франківської обласної бібліотеки для юнацтва

Комментариев нет: