вторник, 28 февраля 2017 г.

Великий тато України

Постійний партнер Державної бібліотеки України для юнацтва – Благодійний фонд учасників бойових дій «Єдність побратимів» (президент – К. Вінніченко) – спільно із Всеукраїнською громадською спілкою «Крила 8-ї сотні» і Ротарі-клубом «Київ-Софія» завершили реалізацію фотопроекту "Великий тато України", спрямованого на покращення іміджу України в світі, підвищення престижу традиційних сімейних цінностей та підтримку багатодітних українських родин, які втратили годувальника під час війни на сході України в 2014-2017 рр., захищаючи незалежність України.
У рамках проекту відомі особистості, успішні діячі різних сфер громадського життя та дбайливі багатодітні батьки намагалися перевтілитися у Великих князів Київських.
Фотографії дванадцяти переможців, яким це перевтілення вдалося найкраще – співака О. Скрипки, спортсмена В. Вірастюка, лікаря-нейрохірурга А. Гука, викладача Б. Меда, художника Л. Мартинюка, музиканта О. Криси, бандуриста і мистецтвознавця Т. Компаніченка, підприємця В. Опанасюка, фермера Т. Ложенка, управлінця Р. Яковлєва, волонтера С. Сторожука та добровольця АТО М. Коптила – прикрасили сторінки унікального календаря.

27 січня 2017 р. в колонній залі Київської міської державної адміністрації відбувся фінал фотопроекту. Кожен присутній на заході мав можливість придбати календар, зробивши, благочиний внесок.

Збирання коштів, що спрямовуються на допомогу багатодітним родинам загиблих захисників Вітчизни, продовжується і зараз.
Календар 2017 р. розповсюджується по всій державі; приймаються заявки всіх бажаючих з різних куточків України.

 Під час фіналу президент БФ «Єдність побратимів» К. Вінніченко наголосив на тому, що мета проекту – доведення світові, що в історії України були справді великі постаті, що наша держава має тисячолітні традиції, які боронять нинішні українські тата. Важливо, аби люди усвідомили, що сьогодні необхідна допомога саме багатодітнім родинам, що втратили годувальників, чоловіків, батьків.
Куратор проекту Т. Недобор підкреслила, що для перевтілення були обрані багатодітні князі, за правління яких українські землі розквітали. Жіноча рада проекту, до якої увійшли фахівці з різних сфер, визначила кожному учасникові той або інший образ із урахуванням зовнішньої та психологічної схожості. Подібність доповнило вбрання, надане парком «Київська Русь» та Національною оперою України. Відомий фотограф Є. Зінченко дуже швидко – лише за три дні – створив по-справжньому художні портрети.

Міністр культури України Є. Ніщук присвятив щиру, сердечну промову тому, як важливо в нашому жорстокому світі виявляти чуйність, співпереживати, бути здатним до благочинності. Він добрим словом пом’янув загиблих та подякував митців, які взяли участь у благодійному вечері.

На вечорі прозвучали й інші виступи. Приклонив коліно співак О. Скрипка, який поділився своїми найкращими враженнями, підкресливши почесність і відповідальність участі у фотопроекті. Лікар-нейрохірург А. Гук закликав розвивати ідею проекту, надаючи їй підтримку на державному рівні. Музикант Орест Криса конкретизував цю думку, запропонувавши залучити до проекту не лише публічних публічних людей, але й інших багатодітних батьків із різних куточків України. Присутні мали нагоду почути пісні минулого часу та сучасні твори.
Організатори проекту вручили переможцям дипломи та висловили вдячність за підтримку Міністерству культури України, КМДА, видавництву «Пенмен», дипломатичному корпусу восьми країн, серед яких були присутні на заході два дипломата, а з посольства Кореї передали матеріальну допомогу, вибачившись за відсутність.
Хотілося б сподіватися, що фотопроект продовжуватиметься, охоплюючи дедалі більшу кількість багатодітних сімей.
Наталія Боговін,

Державної бібліотеки України для юнацтва

Комментариев нет: