среда, 19 сентября 2012 г.

Свєтловський гайд-парк у Дніпропетровську



Англійський  Гайд-парк  є синонімом  місця для публічних зібрань на відкритому повітрі,  де можна  вільно проголошувати  та  відстоювати різні ідеї.
Працівники Дніпропетровської обласної бібліотеки для молоді ім.М.Свєтлова до Дня міста зробили спробу створити такий гайд-парк по-свєтловськи, розмістивши його серед експозицій інших бібліотек області на презентації-бенефісі «Бібліотеки Дніпропетровщини запрошують на побачення», що проходила  в центральному дитячому парку міста  ім.Лазаря Глоби.




Михайло Свєтлов був поетом внутрішньо незалежним, високим ліриком, людиною  усної культури, чиї афоризми мали широку популярність.
Наступного, 2013 року, ми будемо святкувати 110-річчя від дня народження кумира цілого покоління радянських людей, комсомольського поета, нашого земляка. Як можна зацікавити сучасне покоління юних  читанням творів великого романтика? Які у них є пропозиції щодо святкування його ювілею?
Шукаючи відповіді на ці запитання, ми створили у Свєтловському гайд-парку зону, яка б допомогла знайти відповіді на них.


Слова «Подождите. Я вам кое-что скажу...», сказані Михайлом Свєтловим багато років тому, зупиняли відвідувачів парку біля однойменної виставки. Їм було запропоновано взяти участь у літературній грі-круїзі «В пошуках Свєтловських діамантів» та поспілкувалися  з героєм фільму Л.Гайдая «Діамантова рука» Семеном Семеновичем Горбунковим, який щойно повернувся із закордонного круїзу на теплоході «Михайло Свєтлов» і готовий був поділитися прихованими у гіпсі  діамантами за знання справжніх висловів-перлів Свєтлова.



Небайдужі до історії міста городяни активно писали свої пропозиції по відзначенню дня народження поета на дошці побажань «Жизнь моя – грядущему подарок...».

Для студентів-першокурсників дніпропетровських вишів ми запропонували виставку-панораму «Це місто моє і твоє», виставки видань іноземними  мовами «Розуміння світу у розумінні мов» та періодики «Розмай друкованого слова Дніпропетровська», а також акцію «Стань читачем бібліотеки сьогодні!».



 «Світ належить оптимістам!» – під таким гаслом експонувалася виставка видань для позитивного настрою, поруч з якою відбувався майстер-клас з виготовлення вітальних листівок своїми руками.

«Читай українське! Українською читай!» – закликала відвідувачів Свєтловського гайд-парку виставка видань українських письменників та зарубіжних в українських перекладах і викликала неабияку зацікавленість. Яскравим підтвердженням прагнення дніпропетровців до пізнання національних витоків була черга бажаючих сфотографуватися в національних костюмах з гоголівською красунею Оксаною під стилізованою українською хатою та навчитися мистецтву виготовлення українського оберегу – ляльки-мотанки. Яскраву ноту у святкове дійство вніс Олександр Земляний, студент Дніпропетровської консерваторії ім. М. Глінки, виконавши зі сцени українські народні пісні «Ніч яка місячна» та «Ой, гай мати».  



Цього дня відвідувачі парку вели «Розмови на лавці з письменником» Дмитром Бондаренком та Наталією Дев`ятко. Ця респект-зустріч подарувала багато приємних хвилин як молодим авторам, так і їх шанувальникам.


Наша книгозбірня одна з перших у місті створила безпечні полиці для буккросингу. І на святі міста ми потішили прихильників друкованого слова ретро-валізою «Ульотна книга», в якій кожен вибрав для себе книгу до своїх уподобань. 

 Юні дніпропетровці малювали  вітання з Днем міста прямо на асфальті навколо Свєтловського гайд-парку та пускали для задоволення мильні бульбашки.


Цей святковий день дав нам впевненість у тому, що дніпропетровці люблять книгу, цікавляться новими виданнями, бажають користуватися бібліотеками, шанують свою національну культуру і прагнуть передавати це своїм дітям.


Заступник директора
Дніпропетровської обласної
бібліотеки для молоді ім.М.Свєтлова                            
Т.М.Сафронова


Комментариев нет: